Nasi winiarze

wina ekologiczne solvino

Jako certyfikowany importer sprowadzamy do Polski czyste wina z czołowych europejskich winnic. To wina z charakterem, z którymi wiążą się niepowtarzalne historie. Tworzą je ludzie, dla których praca w winnicy jest największą pasją i często kontynuacją wielopokoleniowej tradycji.

Cuatro Rayas

Cuatro Rayas

Historia winnicy Cuatro Rayas sięga roku 1935. Od tamtego czasu wina pochodzące z rozwijającej się prężnie spółdzielni winiarskiej zakorzeniły się na dobre w świadomości konsumentów nie tylko w Hiszpanii, ale również poza jej granicami, między innymi dzięki dobremu wyczuciu jej … więcej

Agriverde

Agriverde

Sięgająca XIX wieku historia winnicy Agriverde to historia jednego z najstarszych rodów winiarskich w Abruzji, rodu ludzi upartych i bardzo mocno związanych z regionem. Po dzień dzisiejszy tradycje winiarskie, a wraz z nimi szczera pasja do pracy w winnicy, przechodzą … więcej

Cantina La Selva

Cantina La Selva

Cantina La Selva znajduje się w malowniczym otoczeniu zagajników oliwkowych w położonym niedaleko morza regionie Toskanii DOCG Morellino di Scansano. Suchy i ciepły klimat wraz z dobrą wentylacją zapewnioną przez pagórkowate ukształtowanie terenu przekłada się na jakość pozyskiwanych winogron. A … więcej

Podere Marcialla

Podere Marcialla

Azienda Agricola Podere Marcialla znajduje się na dość kamienistym wzgórzu w samym sercu Toskanii pomiędzy Florencją i Sienną. Rodzina Marii i Silvia Passapontich tworzy tutaj – podobnie jak pradziadek Marii już w roku 1860 – tradycyjne i bardzo typowe wina ze … więcej

Dehesa De Luna

Dehesa De Luna

Dehesa De Luna to bioróżnorodny obszar w regionie Castilla La Mancha. Jest on domem dla kilku gatunków ptaków – kuropatw czerwonych, jastrzębi, orłów cesarskich – których wizerunki pojawiają się na etykietach produkowanych tu win. Z 3000 hektarów, które tworzą posiadłość, … więcej

Cavas Bolet

Cavas Bolet

Pochodząca z Katalonii rodzina Bolet zajmuje się uprawą winorośli i produkcją wina od ponad siedmiu pokoleń. Na początku XX wieku Jaume Bolet Galofré zdecydował się na wyłączną uprawę odmian winorośli typowych dla regionu i obsadzał nimi kolejne hektary gospodarstwa. Od … więcej

Fasoli Gino

Fasoli Gino

Gospodarstwo rolne Fasoli istnieje od 1925 roku. Początkowo Fasoli byli hodowcami jabłek. Jednak po serii gradobić, które przeszły nad ich farmą w latach 60. i które wielokrotnie niszczyły całe ich zbiory, rodzina zdecydowała się przejść na uprawę winorośli. Wraz ze … więcej

Cantina Orsogna 1964

Cantina Orsogna 1964

W środkowych Włoszech, niedaleko Adrii znajduje się malowniczo położona Abruzja. Pomiędzy plażowym wybrzeżem a pokrytymi śniegiem wzgórzami Apeninu, na wysokości 500 m., znajdują się winnice Orsogna. Ta malutka spółdzielnia zaczęła w latach 90 przekształcać pierwsze działki na uprawę ekologiczną. Dzisiaj … więcej

Azienda Agricola Canneta

Azienda Agricola Canneta

Canneta to idylliczne miejsce położone w zielonej i zacisznej dolinie nieopodal drogi wiodącej do San Gimignano – turystycznej atrakcji regionu. Winnicę prowadzą Valeria Bevilaqua i Stefano Grandi, którzy ponad czterdzieści lat temu uciekli od zgiełku Mediolanu do spokojnej Toskanii. W … więcej

La Cantina Pizzolato

La Cantina Pizzolato

Settimo Pizzolato jest typowym Włochem promieniującym wręcz lekkością i radością z życia, tak charakterystyczną dla naszych przyjaciół z Półwyspu Apenińskiego. Settimo w piątym już pokoleniu prowadzi rodzinną firmę winiarską, która na 58 hektarach uprawia winogrona – od 1985 roku z … więcej

Bodegas Pinoso

Bodegas Pinoso

Spółdzielnia winiarska Bodegas Pinoso została założona w 1932 roku, natomiast początki produkcji win w tej okolicy sięgają jeszcze czasów rzymskiego panowania na Półwyspie Iberyjskim. Jednak dopiero początek XXI wieku był dla winiarni przełomowy, ponieważ właśnie wtedy podjęto decyzję o przeprowadzeniu … więcej

Bioweingut Andreas Weber

Bioweingut Andreas Weber

Tradycja i nowoczesność. To idealne określenie winnicy Weber położonej w austriackim regionie winiarskim Weinviertel. Jej właściciel Andreas Weber tworzy wyśmienite wina na stosunkowo małej powierzchni, zaledwie ośmiohektarowej, stawiając przede wszystkim na tradycyjne metody produkcji. Czas, grawitacja i cierpliwość – główne … więcej

Domaine Bassac

Domaine Bassac

Jeszcze w połowie ubiegłego wieku Langwedocja uchodziła za region winiarski, którego wina nie cieszyły się ani popularnością, ani szczególnym zainteresowaniem. Nic dziwnego, wówczas ten region Francji był znany z produkcji tanich win masowych lub w najlepszym przypadku win, które w … więcej